O tocana preparata dietetic, prin fierbere, din legume proaspete si imbogatita cu verdeata, ulei de floarea soarelui presat la rece si usturoi crud.
INGREDIENTE:
– 850 gr cartofi rosii
– 2 cepe albe
– 2 cepe rosii
– 2 morcovi
– 2 ardei grasi
– 2 gogosari
– 3 rosii
– 2 tulpini cu frunze de telina
– o legatura de frunze de patrunjel verde
– ulei de floarea soarelui, presat la rece
– usturoi, dupa gust
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se spala legumele, se toaca ceapa alba, apoi morcovii se rad pe razatoarea mare.
Se pun la fiert in apa si dupa ce sunt usor patrunse, se adauga ardeii si gogosarii tocati, impreuna cu ceapa rosie, pentru a evita zdrobirea, deoarece fierbe mai repede decat cea alba.
Se dau in cateva clocote, timp in care se curate si se taie in cuburi cartofii, se adauga peste celelelate ingrediente si se lasa la foc mic, pana se patrund complet. Se rad rosiile si impreuna cu sarea se asezoneaza tocana.
Se mai lasa sa fiarba 3 minute. Cand se serveste, dupa o usoara racire, in fiecare portie se adauga ulei de floarea soarelui presat la rece, usturoi pisat si frunze de telina si de patrunjel verde, tocate fin.
Cartofi cu ulei- ideal ptr. cine vrea sa mai ia cite un kilogram in plus.
Eu vreau sa slabesc.
De aceea am facut aceasta tocana fara ulei si a iesit o micare usoara de vara dar in acelasi timp satioasa.
Mi-a trezit amintiri din copilarie, dela Tr. Severin, oras comopolit, unde tocanita bunicii mele (de origina sirba) inota in ulei (dupa model balcanic). Dar si bunica a murit sclerozata dupa un accident vascular!
Asa ca mai bine beti dimineata o lingurita de ulei de masline presat la rece pe stomacul gol si evitati apoi grasimile pina a doua zi la aceeasi ora.
Nu abunda in grasimi, mai ales ca n-am combinat cartoful cu grasimea animala, nici macar cu carne macra, intotdeauna cartoful il combin doar cu legume si verdeturi, dar un strop de ulei, cand este strict presat la rece, merge !