O tarta vegetariana, usor picanta, din aluat si umplutura pregatite sanatos, alintate de bogatia in acizi grasi esentiali a semintelor de in:
INGREDIENTE :
Pentru blat:
– 300 gr faina dietetica, din macinis integral, de grau
– 275 ml apa
– 3 linguri seminte de in
– ½ lingurita ienibahar macinat
– ½ lingurita de pudra de ghimbir
– sare neiodata, dupa gust
Pentru umplutura:
– 300 gr tofu sarat, cu ardei
– un morcov
– 2 linguri seminte de in
– ½ dovlecel
– 2 linguri ulei de floarea soarelui, presat la rece
Pentru sos:
– o lingurita seminte de in
– 100 ml apa
– 3 linguri de bulion
– ½ lingurita de pudra de ghimbir
– ½ lingurita de ienibahar macinat
Pentru garnisit:
– patrunjel proaspat
PREPARARE:
Se pregateste aluatul, adaugand peste faina integrala semintele de in rasnite si sarea.
Se toarna apa, putin cate putin, framantandu-se incontinuu, pana se incorporeaza toata cantitatea si se obtine un aluat care se desprinde de pe maini. Se adauga apoi ienibaharul si pudra de ghimbir.
Se amesteca pentru omogenizare, apoi aluatul astfel obtinut se intinde intr-o foaie cu grosimea de aprox.5 mm, de forma rotunda, care apoi se plaseaza in forma pentru copt, tapetata cu hartie termoizolanta, inclusiv pe marginile sale, incretind aluatul. Se pregateste umplutura, amestecand branza vegetala tofu cu semintele de in rasnite si jumatate din cantitatea de morcov, spalat, curatat si ras fin.
Se plaseaza apoi peste aluat, in cavitatea acestuia.
Apoi, peste tofu, in centrul sau, se rade pe razatoarea mare morcovul ramas, iar pe margini se aseaza dovlecelul, spalat, curatat superficial si taiat rondele fine. Se mai poate, eventual, adauga putina sare si se aduna marginea aluatului peste marginea compozitiei.
Se prepara sosul din semintele de in rasnite peste care se adauga apa, bulionul, pudra de ghimbir si ienibaharul macinat. Se amesteca bine si se toarna peste suprafata tartei.
Apoi se toarna si uleiul de floarea soarelui presat la rece.
Se introduce in cuptorul incins si se lasa la temperatura moderata pana se coace suficient si se rumeneste usor. Se scoate din cuptor si se garniseste cu patrunjel proaspat, bine spalat si tocat.