O tarta bogata in ingrediente, nutritiva, cu blat integral, cu gustul clasic al jambonului afumat imbogatit de legume, verdeturi si mirodenii.
INGREDIENTE:
Pentru blat:
– 320 gr faina dietetica, integrala
– 1 ou
– 200 gr iaurt
– o lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar
– sucul unei jumatati de lamai
– ½ lingurita de piper negru macinat
– 1 si ½ lingurita de boia dulce
– un praf de sare
Pentru umplutura:
– 425 gr ciolan afumat
– 300 gr rondele de vinete (2 vinete cu coaja, fara cotoare)
– 6 oua
– 2 rosii mari
– ½ legatura de patrunjel
– ½ legatura de marar
– 3 frunze de telina
– sare, dupa gust
Topping
– 2 catei de usturoi
– patrunjel verde
PREPARARE:
Vinetetele se taie rondele subtiri, cu tot cu coaja, se sareaza si se lasa cam 2 ore, pentru a se deshidrata si a elimina toxinele.
Ingredientele pentru blat se aduna in bolul de framantat.
Se amesteca pentru omogenizare si se framanta, pana aluatul se desprinde de pe mana, apoi se lasa deoparte sa se intrepatrunda bine ingredientele, sa “creasca” usor. Rondelele de vinete se spala de sare si se storc de sucul eliminat, usor, prin presare. Se tapeteaza forma de tarta cu aluatul, care se strapunge cu furculita, pentru a usura coacerea.
Se feliaza apoi jambonul de pe ciolanul afumat.
Peste aluat se aseaza in straturi succesive vinetele si jambonul.
Apoi se astern rondelele de rosii.
Se bat apoi bine oaule pentru umplutura si se adauga mararul, patrunjelul si frunzele de telina, toate spalate si tocate marunt.
Se bat ouale in continuare cu verdeata, apoi se toarna pe toata suprafata tartei.
Se introduce intreg ansamblul la cuptor, la 180 de grade C, se micsoreaza temperatura la 150 de grade C si se lasa in cuptor pana toate ingredientele sunt coapte si tarta se rumeneste placut.
Se scoate din cuptor, se asezoneaza cu usturoiul crud, taiat rondele suntiri si cu frunze de patrunjel verde, apoi se feliaza fiind un deliciu fierbinte, dar se poate consuma si la temperatura camerei sau chiar rece, de la frigider.