O savoare aparte, dulce acrisoara, usor picanta, un preparat special, oricand un inlocuior al traditionalelor sarmale.
INGREDIENTE (pentru 20-23 de bucati):
– o varza murata
– 125 g orez integral (brun) -am folosit de la Panzani, prefiert
– o ceapa
– 14 prune uscate natural, in aer, neafumate
– o lingurita de ienibahar macinat
– o lingurita de pudra de scortisoara
– ½ lingurita cimbru maruntit
– 2 foi de dafin
– 350 ml suc de rosii
– sare de ocna, dupa gust
– apa, in functie de cat de sarata este varza si cata inglobeaza orezul
PREPARARE:
Se fierbe orezul brun conform instructiunilor de pe pachet si se lasa la racit.
Se adauga apoi ceapa curatata, spalata si tocata marunt, piperul, scortisoara si cimbrul, cat si prunele uscate, tocate grosier. Se amesteca toate si se potrivesc de sare. Se pregatesc apoi foile de varza indepartandu-le cotoarele si nervurile grosolane si taindu-le in bucati, in functie de marimea dorita a sarmalelor. Pe fiecare bucata de frunza de varza se aseaza la unul din capete cate o lingurita de compozitie, apoi se ruleaza catre celalalt capat, avand grija sa se inveleasca din laterale, pentru a impaturi bine fiecare sarma.
Se aseaza sarmelele in vasul pentru cuptor, pe un strat subtire de varza murata tocata, se plaseaza frunzele de dafin printre ele, apoi se toarna sucul de rosii.
Se introduce vasul in cuptor, iar dupa ce sarmalele incep sa fiarba, pe parcurs se adauga apa. Dupa ce frunzele se inmoaie, se intrerupe fierberea. Se pot servi atat calde cat si reci (la temperature camerei).