Sarmale fara gluten, cu ingrediente nutritive si asezonate gustos, perfecte pentru orice gust.
INGREDIENTE:
– o varza murata mare
– 250 g mei decorticat
– o ceapa mare 300 g
– 2 morcov 250 g
– o felie de telina 100
– o radacina de patrunjel 100
– un ardei gras 100
– 2 legaturi marar verde
– o legatura stevie proaspata
– 2 linguri cimbru macinat
– ½ lingurita de piper negru macinat
– 2 foi de dafin
– bulion
– 2 linguri de ulei de floarea soarelui, presat la rece
– sare neiodata, dupa gust (optional)
PREPARARE:
Se spala bine meiul, apoi se fierbe in apa (cam de 2 ori volumul sau), cca 5 minute si se lasa acoperit, pana se raceste.
Cel mai bine este sa se foloseasca nefiert, pentru ca atunci sarmalele vor fi mai ferme, eu insa m-am grabit ai am vrut sa fiarba mai repede, de aceea l-am prefiert. Se spala bine morcovul, radacina de patrunjel si felia de telina, se razuiesc grosier, apoi impreuna cu ceapa, curatata, spalata si tocata, se adauga peste meiul fiert. Sa asezoneaza cu piperul macinat, cu o lingura de cimbru, cu stevia bine spalata si tocata si cu mararul verde, bine spalat si tocat fin.
Se amesteca compozitia si se formateaza sarmalele, invelind cam cate o lingura din compozitie in frunzele de varza, curatate de cotoare si taiate in functie de marimea dorita a sarmalelor.
Se aseaza in vasul pentru fiert, printre ele se presara restul de cimbru si se adauga si frunzele de dafin, si se acopera cu apa si suc de rosii.
Se fierb la foc mic, pana se patrund.