Sarmale nutitive si apetisante, cu ingrediente asociate sanatos, pentru o digestie optima si un cumul de nutrienti valorosi.
INGREDIENTE (pentru aproximativ 30 buc):
– 100 g hrisca coapta
– 350 g ciuperci pleurotus
– 2 cepe
– 2 ardei grasi (am folosit conservati sanatos, cu sare)
– o legatura de patrunjel verde
– ½ lingurita de piper macinat
– 2 linguri de cimbru macinat
– o varza murata mare
– 2 frunze de dafin
– 300 ml suc de rosii
– 2 linguri ulei de floarea soarelui, presat la rece
– sare, dupa gust
PREPARARE:
Se spala ciupercile si se maruntesc, ceapa se curata, se spala si impreuna cu ardeiul (conservat) si cu patrunjelul verde bine spalat, se toaca marunt. Toate acestea se adauga semintelor de hrisca spalate in mai multe ape si se asezoneaza apoi cu piper si cu o lingura de cimbru macinat.
Se potrivesc de sare si se amesteca. Se curata varza de cotoare, iar foile acesteia se taie in bucati in functie de marimea dorita a sarmalelor, in care apoi se invelesc cantitati din compozitia pregatita.
Se aseaza sarmalele in vasul pentru fiert avand grija sa se tapeteze baza acestuia cu frunze tocate de varza (pentru a evita lipirea sarmaleor). Se adauga frunzele de dafin, sucul de rosii si restul cimbrului macinat.
Se fierb la foc mic eventual se mai poate adauga putina apa, daca sosul format scade prea tare catre finalul fierberii. Dupa ce se intrerupe fierberea si temperatura lor scade, se adauga uleiul presat la rece. Se pot servi calde, sau chiar si la temperatura camerei, de preferat cu ardei iute.