Site-urile culinare franceze, deja prezinta variantele romanesti ale salatelor de boeuf. Eu am pregatit una fara cartofi, in care gustul dulce al legumelor si al carnii de vitel se intrepatrunde cu picanteria castravetilor si a gogosarilor, cat si a mustarului prezent in compozitie si in maioneza.
INGREDIENTE:
– 650 gr pulpa de vitel
– 1 kg morcovi
– 500 gr radacina pastarnac
– 400 gr radacina telina
– 500 gr gogosari murati
– 500 gr castraveti murati
– 3 oua
– 450 ml ulei de floarea soarelui
– o lamaie mare
– ½ borcan de mustar cu hrean
– sare, dupa gust
PREPARARE:
Pulpa de porc se spala, se degreseaza, se fasiaza, pentru a se patrunde mai usor si se fierbe in putina apa cu sare.
Morcovul, pastarnacul si telina se fierb in apa cu sare, apoi se strecoara si se toaca cubulete, iar castravetii murati si gogosarii se taie cubulete si se storc de sucul murat, pentru a nu inmuia compozitia salatei.
Din galbenusurile oualor si din ulei se compune o maioneza, in care se adauga 4 linguri de mustar cu hrean. Carnea de vitel, fiarta, se marunteste cubulete si se adauga celorlalte ingredinete deja maruntite, peste care se toarna mustarul ramas si jumatate din cantitatea de maioneza.
Se amesteca toate aceste ingrediente, se aseaza pe platouri si se acopera cu maioneza ramasa, apoi se garnisesc cu gogosari si castraveti murati cat si cu albusurile de ou fierte si date pe razatoarea mica, dupa imaginatie si timp.