RATOI SALBATIC LA CUPTOR, CU CIUPERCI SOTE

noiembrie 12, 2015 | CATEGORIA Mancaruri cu carne

ratoi salbatic, vanat

Rata salbatica, exemplar ce innobileaza vazduhul si luciul apelor, iata ca poate fi rapusa de vanitatea umana si de glontul celor ce fac din vanatoare un sport.

Totusi expun, pentru cei ce sustin ca nu se pot hrani fara carne, o reteta cu ratoi salbatic fezandat si marinat, de inspiratie clasica, dar in varianta sanatosasa, cu minimum de grasimi si cu mirodenii antioxidante.

INGREDIENTE:

– un ratoi salbatic

– ½ pachet de unt (60% grasime)

patrunjel verde, pentru garnisit

Marinata pentru rata:

– o bucata de telina

– un morcov

– o radacina de patrunjel

– ½ tulpina praz

– 3 cm radacina de ghimbir

– o lingurita boabe de coriandru

– 3 foi de dafin

– ½ lingurita de cuisoare

-o lingurita de boabe de ienibahar

– coaja unei portocale

– o lingura ulei presat la rece ( am folosit de floarea soarelui)

–150 ml otet din vin

–500 ml vin rosu

Pentru garnitura de ciuperci sote:

– o ceapa mare

–350 gr ciuperci conservate sanatos (cu sare, fara conservanti artificiali)

-o legatura mica de patrunjel verde

-o lingurita de ienibahar macinat

-o lingura de ulei presat la rece (am folosit de floarea soarelui)

PREPARARE:

Ratoiul salbatic vanat se lasa la fezandat 3-4 zile, cu capul in jos, in loc racoros. Se curata apoi de pene. Pentru sensibilizarea celor ce consuma carne, dar nu intrevad acest tablou in timpul procesului de preparare a acesteia, am expus o poza, prin care am evidentiat una din ranile acestui puiandru.

ratoi sabatic vanat, curatat de pene.

Se curata foarte bine de pene si se prepara marinata adunand intr-un bol radacinosele si prazul, spalate bine si feliate marunt, ghimbirul ras fin, boabele de coriandru, foile de dafin, cuisoarele, ienibaharul si coaja de portocala.

radacinoase, praz, ghimbir, coaja de portocale si mirodenii, pentru pregatirea marinatei pentru ratoi salbatic, vanat

Se adauga vinul, otetul si uleiul, se amesteca si se introduce pasarea complet in aceasta marinata, in care zaboveste minim 24 de ore. Se scoate apoi si se plaseaza in recipientul pentru cuptor, se tapeteaza bine cu untul si se adauga 2 cani de apa. Am folosit unt mai putin gras intrucat pielea de rata salbatica este bogata in grasimi, ceea ce permite o rumenire frumoasa in cuptor.

ratoi salbaic marinat, pregatit cu unt,  pentru cuptor

Se introduce recipientul in cuptor si se lasa la copt, la temperatura de 180 de grade, pana se patrunde si se rumeneste, intorcand din cand in cand pasarea, pentru fragezire uniforma. Intre timp se pregateste garnitura de ciuperci sotate. Se curata ceapa, se spala bine si se toaca, apoi se fierbe in apa pana se patrunde si scade sosul format. Se adauga ciupercile conservate, patrunjelul bine spalat si tocat, uleiul si ienibaharul macinat.

ceapa fiarta cu ciuperci, ulei presat la rece, patrunjel si ienibahar macinat, pentru garnitura la ratoi salbatic copt.

Se amesteca bine si se potriveste garnitura de sare. Cand ratoiul este patruns si rumenit, se scoate din cuptor si se asezoneaza cu garnitura de ciuperci sote si cu firele de patrunjel verde, un ajutor in digestia proteinelor.

ratoi salbatic, la cuptor, cu ciuperci sote

ratoi salbatic, la cuptor, cu ciuperci sote, detaliu

 

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *