O prajitura dietetica, cu carbohidrati de calitate, colorata intens, concentrata in nutrienti, si indulcita natural, cu textura rustica, grosiera, imprimata de taratele din faina graham, de grau.
INGREDIENTE:
pentru blat:
– 1 ½ cani faina graham de grau
– ¾ cana fulgi de nuca de cocos
– ¾ cana apa plata
– 2 linguri zahar brut
– o legatura frunze de stevie (s-au nimerit 19 frunze)
– 5 linguri de ulei de floarea soarelui, presat la rece
– o lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar
– o lamaie (cu coaja mare)
pentru crema:
– o cana faina graham de grau
– 1 ¾ cani apa plata
– 90 gr ciocolata neagra
– 3 linguri de fulgi de cocos
– o lingurita de esenta de vanilie
pentru garnisit:
– 10gr ciocolata neagra
– o lingura fulgi de nuca de cocos
PREPARARE:
Se spala bine lamaia, eventual cu o solutie de bicarbonat de sodiu alimentar (o lingurita la o cana de apa) apoi se razuieste fin. Se aduna intr-un bol faina graham de grau, fulgii de nuca de cocos, coaja de lamaie si bicarbonatul de sodiu, stins cu sucul lamaiei.
Se spala bine frunzele de stevie, se toaca si se plaseaza in blender.
Se adauga apa si se blenduieste fin, apoi emulsia obtinuta se toarna intr-un alt bol peste care se adauga uleiul si zaharul brun.
Peste ingredientele din primul bos se toarna ingredientele din aldoilea si se amesteca pentru omogenizare, obtinadu-se o compozitie mai apropiata de starea solida, care se plaseaza intr-o tava pe hartie de copt.
Se introduce apoi in cuptorul incinssi se mentine la 150 de grade C, pana se patrunde si se coace complet. Intre timp se pregateste crema turnand apa intr-un vas si adaugand faina in ploaie, amestecand cu telul pentru a se omogeniza. Se fierbe crema amestecand-o incontinuu, pe foc, pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga ciocolata neagra razuita fin.
Se toarna si esenta de vanilie, se amesteca bine, apoi crema obtinuta se lasa la racit. Cand blatul este copt, se scoate din cuptor, iar dupa racire, se taie in jumatati. Se adauga apoi pe foaia de la baza crema de ciocolata neagra.
Se acopera cu foaia de la suprafata si se introduce intreg ansamblul la rece, minim o ora, timp in care se fragezeste si crema se fixeaza bine de blaturi. Pentru garnisit se aduna fulgii de cocos si se razuie ciocolata neagra ramasa.
La aceasta prajitura am folosit ciocolata obtinuta din unt pur de cacao, masa de cacao si care este indulcita natural cu extract de stevia rebaudiana, un dulce sanatos, comercializat prin magazinele Carrefour. Se pudreaza prajitura cu amestecul de fulgi de nuca de cocos si cei de ciocolata neagra, apoi se taie dupa preferinta, cu un cutit umezit.