O piftie cu gustul apropiat de cea clasica, dar fara carne, bogata in proteine vegetale, cu ciuperci crude, marinate si aspic din agar-agar.
INGREDIENTE:
– 500 g ciuperci pleurotus
– ½ lingurita de boia de ardei dulce
– 5 fire de patrunjel verde
– sare de ocna, dupa gust
pentru marinata:
– o lamaie
– ¼ lingurita de piper negru macinat
– 2 frunze de dafin
– 9 catei de usturoi
– 4 linguri de ulei de floarea soarelui, presat la rece
pentru aspic:
– 4 g (4 linguri rase) de agar-agar (am folosit agar-agar biovegan, ecopraf, fara lactoza, fara gluten)
PREPARARE:
Se pregateste marinata adunand intr-un bol usturoiul curatat si pisat, sucul lamaiei, uleiul de floarea soarelui presat la rece, piperul, frunzele de dafin si sarea.
Se spala bine ciupercile, apoi se despart din ciorchine, se lasa cat mai intregi si se adauga peste marinata.
Se adauga peste ele patrunjelul maruntit si boiaua de ardei dulce, apoi se amesteca si se lasa la marinat, minim 4 ore.
Se prepara gelatina din agar-agar astfel: se dizolva complet cantitatea prescrisa in 4oo ml apa, apoi se fierbe un minut. Se lasa sa scada temperatura aspicului cam la 40 de grade, apoi se toarna peste ciupercile marinate. Se lasa sa se solidifice la temperatura camerei, in maxim 3 minute piftia semiraw este inchegata si apetisanta.