Un pateu fin, bogat in acizi grasi esentiali, pregatit fara adaos de grasimi saturate si cu gust delicat.
INGREDIENTE:
– 200 gr somon proaspat
– o ceapa mica
– o lingura de faina de floarea soarelui (din seminte rasnite)
– 2 linguri de ulei de masline presat la rece
– o foaie de dafin
– 2 boabe de ienibahar
– ¼ lingurita de piper negru macinat
– 2 linguri supa de somon
– 5 fire de marar
– suc de lamaie, dupa gust
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine somonul, se curata de solzi, apoi se fierbe in apa cu un praf de sare, alaturi de foaia de dafin si boabele de ienibahar, pana cand este patruns.
Intre timp se curata si se spala bine ceapa si mararul, se toaca, apoi impreuna cu piperul macinat, cu faina de floarea soarelui si cu uleiul de masline presat la rece, se plaseaza in blender. Se adauga apoi somonul fiert, taiat bucati, impreuna cu supa (apa in care au fiert somonul, ienibaharul si foaia de dafin). Se blenduiesc fin, se asezoneaza cu suc de lamaie si se potrivesc de sare. Se amesteca pentru omogenizare, iar pateul obtinut se ruleaza si se inveleste intr-o folie.
Se lasa la rece, apoi se poate servi feliat si garnisit.