O pasta hranitoare si aromata, pregatita sanatos si rapid.
INGREDIENTE (pentru 6 portii):
– 400 gr hamsii
– 175 gr ceapa
– 2 foi de dafin
– 2 linguri de maghiran uscat
– ½ lingurita de pudra de rozmarin
– o lingurita de ienibahar macinat
– 5 linguri de ulei de floarea soarelui, presat la rece
– o lingura de bulion
– o lamaie
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se spala hamsiile si li se indeparteaza capetele, operatiune prin care se realizeaza si eviscerarea. Apoi se clatesc bine, in mai multe ape reci si se sareaza.
Se pun la fiert acoperite cu apa si se adauga foile de dafin. Se lasa sa fiarba bine, se mai adauga apa, din cand in cand, apoi se intrerupe fierberea si se strecoara. Cu ajutorul unui blender de mana se maruntesc hamsiile fierte. Se adauga apoi cepele curatate, spalate, rase fin si stoarse de suc, se mai adauga pudra de rozmarin, ienibaharul macinat si maghiranul uscat, apoi uleiul de floarea soarelui, pasta de tomate si sucul lamaiei.
Se amesteca toate foarte bine, se potrivesc de sare, se mai pot blendui eventual, pentru a obtine o pasta mai fina, care se portioneaza si se poate consuma cu adaos de patrunjel verde, pentru un plus de gust si de antioxidanti.