O reteta proprie, ale carei ingrediente vegetale isi impletesc aromele intr-un deliciu ce poate onora sarbatoarea pascala.
INGREDIENTE :
Pentru aluat:
– 350 gr faina dietetica din macinis integral
– 250 ml apa
– 20 gr drojdie proaspata, de bere
– 3 linguri ulei de masline extravirgin
– 3 linguri de zahar brun
– o lingurita de scortisoara macinata
– un praf de sare
Pentru umplutura:
– 300 gr tofu (branza de soia)
– un avocado
– 3 linguri de zahar brun
– 100 gr stafide brune
– 20 ml vin
– coaja de lamaie
– 1 cm pastaie de vanilie de Bourbon
– o lingura de ulei pentru uns pe deasupra
PREPARARE:
Se dizolva drojdia in apa calduta si se toarna peste faina, zaharul si praful de sare, asezate pe planseta de framantat.
Se framanta un aluat din aceste ingrediente si se adauga uleiul de masline extravirgin.
Se continua framantarea, pana se omogenizeaza si se lasa acoperit intr-un loc caldut, sa creasca. Intre timp branza tofu se feliaza si se desareaza 10 minute in apa, stafidele se inmoaie in putin vin, iar avocado se taie in doua, se scoate samburele se curata si se rade pe razatoarea mica.
Se scurge branza tofu, se farama, stafidele se strecoara, se adauga avocado ras, apoi zaharul, coaja de lamaie si bucata de pastaie de vanilie maruntita.
Se amesteca foarte bine toate aceste ingrdiente. Se ia apoi aluatul si se adauga scortisoara.
Se mai framata putin, cca 3 minute. Se tapeteaza forma cu hartie de copt, eu am folosit o forma mai lata la baza si ingusta in partea superioara, gen butoias, mi s-a parut mai deosebita, si hartia s-a strans ca o bocceluta. Se rup 2 bucati din aluat, se ruleaza subtire si se impletesc in S, restul aluatului se aseaza in forma, iar impletitura se aseaza pe margine. Se apasa pe centrul aluatului si se plaseaza compozitia, apoi se unge cu o lingura de ulei de masline, pe deasupra.
Se introduce in cuptorul incins la 200 de grade C, se lasa 2 minute, apoi se scade temperatura la 150 de grade C, si se lasa pana se coace si se rumeneste. Dupa 25 minute, putem testa, cu scobitoarea. Cand s-a copt se intrerupe sursa de caldura, se lasa cateva minute in cuptor, se scoate apoi si dupa ce se raceste, se poate felia.