Este o reteta ce exclude prezenta zaharului rafinat si inlocuieste ingredientele foarte condensate in proteine si grasimi animale, cu unele mai convenabile digestiei si echilibrate ca nutrienti.
INGREDIENTE:
pentru aluat:
– 200 g faina din macinis integral de grau
– 2 linguri stafide
– 120 ml apa
– o lingurita coaja de lamaie
– un praf sare de ocna
pentru umplutura:
– 100 g tofu
– 10 g cacao organica (pentru care am folosit 15 g boabe organice de la Aromme Noire, pe care le-am macinat cu o rasnita de cafea)
– 1 avocado bine copt
– 3 linguri stafide
– ½ lingurita de scortisoara
– un praf sare de ocna
– o lingura de ulei de cocos, presat la rece (optional)
PREPARARE:
Se maruntesc stafidele si se lasa la hidratat cca jumatate de ora, apoi se alatura fainii integrale. Se adauga coaja de lamaie si praful de sare.
Apoi se adauga apa, putin cate putin si se framanta pana se obtine un aluat ce se desprinde de pe mana. Se rupe o bucata din acest aluat, se roluieste, se imparte in doua parti, care se suprapun in forma de cruce. Se intinde aluatul ramas, cu diametrul mai mare decat al inelului culinar tapetat cu hartie de copt, in care se plaseaza aluatul, pentru ca surplusul acestuia sa se fixeze de peretii inelului, tragand de el in sus, sa se subtieze, rezultand o forma de bol. In centrul sau se aseaza crucea stilizata din aluat.
Se coace in cuptor pana se rumeneste usor. Intre timp, se pepara umplutura. Se aduna cacaoa organica, stafidele, scortisoara macinata, tofu si avocado taiat in jumaate. Pentru cine doreste o umplutura mai cremoasa se poate folosi uleiul de cocos presat la rece care se lasa la caldura putin, pana se inmoaie. Eu nu l-am mai folosit intrucat m-am limitat la grasimile fructului de avocado.
Se aduna in robotul de bucatarie toate aceste ingredinete (avocado se curata de coaja si se marunteste), se adauga un praf de sare si se marunteste totul pana la consistenta unei creme. Daca nu aveti robot performant, se poate folosi si un blender de mana spre final. Cand forma este coapta, se scoate din cuptor, se desprinde crucea din aluat de pe centru, se lasa sa se raceasca si se umple apoi cu crema blenduita fin.
Se garniseste.
Se introduce la frigider, pentru ca umplutaura sa devina ferma, sa poata fi taiata frumos.