O painica savuroasa cu ingrediente naturale, asociate si pregatite corect, pentru un mic dejun, gustare sau cina, sanatoase.
INGREDIENTE:
pentru aluat:
– 250 gr faina din macinis integral de grau (am folosit Dobrogea)
– 225 gr apa
– 13 gr drojdie de bere
– un praf de sare de ocna
pentru umplutura:
– 2 linguri seminte de in
– 80 gr apa
– 100 gr morcov ras
– ½ legatura de patrunjel verde
– o lingurita de ienibahar macinat
– sare de ocna, dupa gust
pentru crusta:
– 2 linguri apa
– o lingurita ulei
PREPARARE:
Se rasnesc semintele de in, se amesteca cu apa si se lasa la hidratat. Se cerne faina pentru a se aerisi, apoi se dizolva drojdia cu un praf de sare in 100 ml din cantitatea de apa, usor calduta si in mijlocul fainii cernute se formeaza o adancitura in care se toarna drojdia dizolvata. Se aduna putina faina de pe margini se amesteca cu drojdia dizolvata si se lasa circa 5 minute sa se odihneasca.
Se aduna toata faina putin cate putin si se incepe framantarea, adaugand din cand in cand cate putina apa, pana se epuizeaza toata cantitatea, apoi se framanta pana cand se dezlipeste aluatul de pa maini. Pentru a grabi aerisirea lui, se poate tranti de cateva ori pe planseta de framantat. Se lasa apoi la dospit, acoperit cu un servet, la caldura, pana cand se dubleaza ca volum.
Pe masa de lucru se imprastie putina faina sa nu se lipeasca aluatul, care se modeleaza in forma dreptunghiulara. Peste semintele de in rasnite si hidrattae, se adauga morcovul spalat si razuit fin, cat si patrunjelul verde, bine spalat si tocat marunt, apoi ienibaharul macinat.
Se amesteca si se potriveste umplutura de sare, apoi se aseaza peste aluat, cat mai uniform. Se taie apoi fasii din aluat, care se roluiesc cu umplutura inauntru.
Intr-o forma rotunda, tapetata cu hartie de copt, se aranjeaza in cerc bucatile rulate de aluat umplut.
Se lasa sa mai creasca putin si in forma, cca 10 minute, apoi se toarna uleiul peste jumatate din cantitatea de apa, si se unge pe deasupra, urmand sa se introduca in cuptorul incins in prealabil. Se micsoreaza temperatura la 150 de grade, si se lasa sa se coaca la foc constant, pana trece testul scobitorii. Se scoate painica din cuptor, se unge pe deasupra cu restul de apa si se lasa acoperita cu un servet, pana se raceste.
Se serveste rupta
sau feliata,
este delicioasa, oricum !