O incantare vizuala si un mod de a evita substantele toxice din vopselele industriale, pentru cine doreste sa decoreze masa Pascala conform traditiei.
INGREDIENTE:
– 10 oua de gaina, albe
– un manunchi mare (aprox. 1 kg plante verzi / stevie, patlagina, papadie, etc)
– o sfecla rosie mare
– foile a 2 cepe albe
– coaja unei portocale
– coaja unui grapefruit rosu
– 9 linguri de otet de mere
PREPARARE:
Am dorit sa ma joc putin anul acesta, gandindu-ma la inceputurile traditiei crestine. Banuind ca pe atunci credinciosii simbolizau siroirea sangelui lui Cristos pe ouale lasate sub crucea patimilor, cu substante naturale si vazand atatea incercari de a le refolosi in zilele noastre, m-am incumetat sa incerc o modalitate de vopsire naturala. Astfel ca, am ales oua albe, pentru ca nuantele sa fie pastelate si clare. Am cules din gradina blocului plantele enumerate la ingrediente, gandindu-ma ca voi obtine o tenta de verde. Apoi asa cum am expus pe site ouale vopsite in foi de ceapa (obicei inca raspandit) am intentionat ca alaturi de cojile de portocala si de grapefruit sa imprime galbenului tarie. Pentru un rosu pal am folosit sfecla rosie.
Am razuit grosier sfecla si cojile de portocala si de grapefruit, iar verdeturile le-am tocat, apoi in le-am pus la fiert in 3 vase diferite, mici si inguste, cat sa se poate fierbe 3-4 oua, cu un adaos minim de apa, lasandu-le la fiert cam 10 minute, apoi am adaugat cate 3 linguri de otet in fiecare vas, pentru a fixa mai bine culoarea. Puteam sa strecor fierturile, pentru a ramane limpezi, dar nu am facut-o, intrucat am intentionat sa obtin si imprimeuri. Am spalat bine ouale si le-am degresat, apoi le-am introdus in vopselurile astfel pregatite (4 oua in cea rosie si cate 3 oua in celelalte 2 nuante). Le-am fiert un sfert de ora, la foc mic, apoi am intrerupt fierberea si pentru ca era o ora tarzie, le-am lasat asa peste noapte, cu gandul ca vor fi mult mai intense dimineata. Bine inteles ca la prima ora am dezvelit ouale sa vad ce anume am obtinut si am fost putin dezamagita sa vad ca nuantele sunt foarte palide, fata de ce m-am astepat, dar interesante. Le-am pozat:
apoi le-am scos pe hartie pentru a le lasa la uscat. Am revenit dupa cca 2 ore si mare mi-a fost mirarea, pentru ca mai toata vopseaua s-a scurs pe hartie, fapt pentru care nu le-am mai pozat, gandind ca trebuie sa repet operatiunea cu ingredientele pentru vopsit stoarse cu un slow juicer, fara sa mai adaug apa, variante pe care am sa le incerc la anul, cu ajutorul lui Dumnezeu. Totusi am fost curioasa sa le lustruiesc cu ulei de floarea sarelui presat la rece, si ce sa vezi…si-au revenit nuantele…ca prin minune. Am pozat apoi hartiile pe care s-au uscat, ca marturie:
Deci urmati-va visul pana la capat !
Iata ce a iesit: