Oua sanatoase, vopsite traditional, natural, cu motive de frunze, in foi de ceapa, pentru a onora crestineste, sarbatoarea Pascala.
INGREDIENTE (pentru 30 de oua):
– 20 de oua rosii
– 10 oua albe
– foile a 1,5 kg de ceapa rosie
– foile a 1 kg de ceapa alba
– 3 tulpinite de leustean
– 3 tulpinite de patrunjel
– 2 fire de marar
– 25 de bucati de naylon (am folosit ciorapi taiati)
– 25 fire de ata
PREPARARE:
Ouale se clatesc in apa cu putin otet, pentru curatare si degresare. Se spala verdeata si se rup frunzele, sau grupajele de frunze, in functie de cat de amplu doriti sa iasa modelul, urmand a fi plasate pe oua. Fiecare ou astfel garnisit, urmeaza a fi invelit in bucatile de naylon, stranse bine si legate cu ata(eu am lasat 5 oua simple, de aceea am folosit doar 25 de bucati).
Foile de ceapa, cele rosii si cele galbene, se pun la fiert in vase separate cu apa.
Se lasa sa clocoteasca putin, apoi se mai adauga apa, cat sa poata acoperi ouale, care se cufunda in baia de foite.
Se lasa sa fiarba la foc foarte mic, in jur de 15 minute. Cand sunt gata, se scot pe rand, pe servetele absorbante si se desfac repede, pentru a se desprinde usor verdeata de pe ele.
Nuantele oualor vopsite variaza in functie de culoarea lor inainte de vopsire, de culoarea foilor de ceapa folosite la vopsire, cat si de timpul de mentinere. La final, pentru a le imprima stralucire, se ung cu grasime (slanina, untura, unt), apoi se pot aseza in cosul de prezentare.