O reteta veche din vremea bunicii, care insa este si azi apreciata si urmata de cei ce doresc sa decoreze masa Pascala atat cu oua rosii care se inscriu in simbolistica sarbatorii Pascale cat si cu oua divers colorate spre deliciul tuturor varstelor.
INGREDIENTE:
– 12 oua (albe si brune)
– ½ lamaie
– 4 cepe rosii
– 2-3 frunze de varza rosie,
– 2 linguri de otet
– un fir de patrunjel verde
– un fir de leustean verde
– cateva firicele de ata de cusut
– un ciorap de poliamida
– o lingura de ulei vegetal
PREPARARE:
Se spala bine ouale, se degreseaza, apoi se stropesc cu suc de lamaie, pentru a nu le crapa coaja la fiert. Ceapa se curata de foi si de primul invelis, iar frunzele de varza se marunetsc.
Se fierb apoi intr-un l de apa foile de ceapa si de varza aproxomativ 15 minute.
Ouale se fierb in apa 5 minute, se lasa sa se mai raceasca, iar pe suprafata cojii unora dintre ele se aplica frunze de leustean si de patrunjel, apoi se infasoara in bucati de ciorap, care se leaga cu ata.
Se strecoara apa colorata de pe frunzele de varza si de ceapa, se adauga otetul si se cufunda ouale in aceasta baie de vopsea, urmand sa se fiarba la foc mic intre 5,10 sau 15 minute, in functie de intensitatea culorii dorite. Se se scot pe prosoape absorbante, apoi li se scot infasurarile si frunzele aplicate si se lasa sa se raceasca. Se ung apoi cu uleiul vegetal, pentru a capata stralucire.