Oua cu aspect ca marcat de patina timpului, pictate, pentru o imagine deosebita a mesei Pascale.
INGREDIENTE :
– oua
– vopsea pentru oua (am folosit sidefata)
– frunze de trifoi
– material fin, supraelastic (de regula dresuri)
– ata
– marker permanent
– degresant (detergent sau otet)
– grasime (vegetala sau animala)
– sare
PREPARARE:
Ouale se spala si se degreseaza bine. Se taie dresurile in bucati dreptunghiulare de dimensiuni putin mai mari decat un ou. Se spala bine frunzele de trifoi si se aplica cate o frunza pe fiecare ou, fixand-o prin mularea bucatilor de material pe suprafata oualor, apoi rasucire si legare cu ata, in partea opusa celei cu frunza.
Se fierb 5 minute in apa cu putina sare, pentru a nu crapa la fierbere, apoi se intrerupe fierberea oualor si se lasa in apa fierbinte. Se ia cate un ou, se taie ciorapul si se scoate impreuna cu frunza, care ramane lipita, astfel incat se poate vopsi conform instructiunilor de pe vopsea. Apoi se lasa sa se usuce si se indeparteaza frunzele, operatiune ce necesita ajutorul unui cutit, cu care se poate usor zgaria pe alocuri si vopseaua, pentru a crea aspectul lasat de urmele timpului.
Formele lasate de frunzele indepartate se coloreaza cu-n marker permanent, neuniform ca intensitate, pentru acelasi motiv, al marcarii timpului trecut.
Dupa vopsire si pictare, oualor astfel garnisite li se da o stralucire prin aplicarea unui strat subtire de grasime.