Pornind de la simbolistica oualor rosii, ce sugereaza sangele scurs de pe crucea patimilor Mantuitorului pe cosul cu oua adus ofranda la picioarele sale, iubitorii oualor decorative pentru Paste si al meselor divers colorate, au expus de-a lungul timpului senzationale opere de arta, pictand si vopsind ouale in negandite variante si tonuri coloristice. In acest an am obtinut tonuri aparte, printr-o alta varianta naturala de vopsire a oualor.
INGREDIENTE:
– o sfecla rosie
– cojile a 10 cepe rosii
– 100 ml otet de mere
– oua albe si rosii
– ulei vegetal, pentru uns pe deasupra
PREPARARE:
Cojile de ceapa se maruntesc intre degete, iar sfecla rosie, se spala bine si se razuieste grosier.
Se acopera cu 3 cani de apa, se adauga otetul si se fierb cca un sfert de ora, timp in care se pregatesc ouale de vopsit spalandu-le bine cu detergent pentru a le degresa si clatindu-le apoi foarte bine. Se cufunda ouale, cate incap, pana se acopera complet in aceasta baie de vopsire, din care nu se inlatura cojile de ceapa si sfecla razuita, intrucat lasa un desen care le imprima o nota vintage.
Dupa cca 5 minute, timp in care ouale sunt deja fierte, se poate intrerupe fierberea si se incepe scoaterea oualor din baia de vopsire, pe rand, astfel incat sa se obtina diverse tonuri de culoare. Cele care zabovesc mai mult devin mai inchise ca ton. Se lasa cateva minute pe un prosop absorbant si dupa ce se racesc putin, se ung cu cateva picaturi de ulei vegetal, pentru a straluci.