O maniera clasica si sanatoasa de a gati orezul integral, prin asocierea cu legume si masline verzi, pe care am atins-o cu aroma specifica a schindufului, o mirodenie antica, valoroasa.
INGREDIENTE:
– 125 g orez brun, integral
– o ceapa
– 1-2 morcovi
– un ardei (am folosit conservat sanatos, cu sare)
– 2 ciuperci mari champignon
-125 g masline verzi
– schinduf macinat, dupa gust
– 2 linguri de ulei de masline extravirgin
– sare de ocna, dupa gust (eu nu am mai folosit intrucat au fost suficient de sarate maslinele si ardeiul conservat)
PREPARARE:
Se lasa la hidratat orezul integral (eventual peste noapte).
In felul acesta il protejati de fierberea indelungata. Se curata si se spala bine ceapa, morcovii si ciupercile. Ceapa se marunteste, morcovii se razuiesc grosier, iar ciupercile se feliaza subtire, apoi se adauga toate la fiert in apa, alaturi de ardeiul tocat. Dupa ce dau in clocot se adauga orezul. In functie de cata apa ati adaugat la inceput, mai trebuie adaugata atata cat sa fie cam de trei ori volumul orezului. Se lasa sa fiarba incet cam 5 minute, apoi se intrerupe fierberea si se lasa acoperit tot ansamblul, cca 20 minute, timp in care orezul se patrunde complet. Se adauga uleiul de masline extravirgin si maslinele verzi, se amesteca, se portioneaza si fiecare portie se asezoneaza dupa gust, cu schinduf macinat.