O reteta ce cuprinde baza ingredientelor clasice ale mucenicilor, mai putin zaharul, pe care am dorit sa-l evit, obtinad aceasta varianta sarata, frageda si aromata.
INGREDIENTE:
– o cana miez de nuci
– ½ cana fulgi de ovaz
– ½ cana de faina integrala de grau
– o lingurita de scortisoara macinata
– coaja unei lamai, razuita fin
– 70 ml apa (aproximativ, intrucat depinde de marimea canii – eu am folosit o cana cu capacitatea de 250 ml / apa se adauga pana cand textura aluatului ajunge la cea descrisa la modul de preparare)
– sare de ocna, dupa gust
PREPARARE:
Miejii nucilor, fulgii de ovaz, scortisoara si coaja razuita a lamaiei se aduna in robotul de bucatarie cu lama in S.
Se macina aceste ingrediente, apoi li se alatura faina integrala de grau.
Se incorporeaza apa, putin cate putin, framantand incet, pana se obtine o coca, usor sfaramicioasa, dar care se poate modela. Se configureaza opturile roluind bucatele mici din aluatul fraged si sanatos, care apoi se incovoaie, urmand a le lipi (alatura) intre ele (textura aluatului nu permite alungirea prea mare si infasurarea sa ca pe un aluat pe baza de faina).
Mucenicii astfel obtinuti se astern apoi pe hartie de copt, in tava cuptorului.
Se mentin aproximativ 10 minute in cuptorul incalzit la 180 de grade Celsius. Dupa ce se scot din cuptor si se mai racesc, se pot pudra cu scortisoara, pentru iubitorii acestei mirodenii, care este totodata si un superaliment.