O reteta in care asocierea ingredientelor furnizeaza proteine complete, ceea ce o recomanda in primul rand celor ce nu consuma carne. Se poate servi calda, sau la temperature camerei, fiind ideala pentru cei ce sunt in criza de timp.
INGREDIENTE:
– 600 gr mazare (conservata sanatos, cu sare)
– 500 gr ciuperci champignon brune
– 150 gr fenicul
– 2 linguri ulei de masline, extravirgin
– suc de lamaie, dupa gust
– piper negru, macinat
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se spala si se curate ciupercile, se desprind piciorusele de palariute, apoi se aranjeaza pe gratar.
Se lasa la fript, la foc lent, iar intre timp, se curata feniculul, se spala bine si se toaca marunt. Intr-un bol se aduna mazarea conservata, spalata de surplusul de sare, daca este cazul, apoi ciupercile fripte taiate grosier si feniculul tocat. Se mai adauga piperul negru macinat si sarea (in functie de cat de sarata este mazarea).
Se amesteca si se asezoneaza cu uleiul de masline si cu sucul de lamaie.
Daca ciupercile sint proaspete, de ce le iei coaja?
Asta se facea la 1900 cind ciupercile cresteau pe cimp, batea vintul, mai aducea spori de ciuperci otravitoare, mai trecea vulpea si urina pe ele, mai lasa cite un fir din blana.
Acum ciupercile vad lumina de la magazin pina le bagi in gura. Nu le murdareste nimic. Teoretic trebuie sa le stergi cu o cirpa uscata.
Toata lumea le spala, le da lustru si le ia si gustul.
Dar daca sint ciupercile proaspete /vezi codita la taietura) de ce nu le maninci crude, in aceeasi combinatie, ca salata? F. bun!
Din pacate romanu’ nu maninca decit ciuperca cirpa, adica prajita pina iese asa toata din ea si devine cirpa. Altfel, cruda, e…scirboasa!!!
Salata de ciuperci crude, cu lamie, sare, piper si marar!!!!!
Le iau coaja ca mi-e frica sa nu fie stropite cu substante de conservare indelungata, dar de regula, le spal cu apa si bicarbonat, pentru a neutraliza agentii nedoriti de pe suparfata lor !
Super idee, ma gandesc si am s-o prepar.