Am primit de pe meleagurile copilariei, faina proaspata de cucuruz (porumb) si am simtit nevoia sa preagatesc o mamaliga asa cum obisnuiau bunicii mei, adica fiarta, la ceaun.
INGREDIENTE:
– 500 gr malai bio, proaspat macinat
– 2 l apa
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se cerne faina prin sita de malai, adica sita mai rara.
Intre timp se pune apa la fiert si dupa ce a clocotit 2 minute, se micsoreaza temperatura si se adauga malaiul cernut si sarea.
Se lasa sa fiarba in jur de 10 minute, la foc mic, apoi se ia de pe foc, se scurge din apa, cam o cana si se lasa la indemana. Se amesteca cu telul, pentru a se omogeniza.
Se aseaza din nou la fiert, amestecand incontinuu, pana o aducem la consistenta dorita, in caz ca o dorim mai moale, mai adaugam din apa pusa deoparte. Cand este gata, ii uniformizam suprafata apoi rasturnam ceunul pe un suport de lemn sau un platou.
Am pregatit-o mai “vartoasa”, asa cum o gustam in copilarie, in loc de paine, si mi-am adus aminte de cum era taiata cu ata(sfoara, lana), asa ca am procedat la fel.