O iahnie clasica de fasole boabe, asezonata cu frunze de primavara, adaugate crude, pentru o asimilare maxima a nutrientilor.
INGREDIENTE:
– 300 g fasole boabe (fasole cu bob mare)
– un morcov mare
– o ceapa
– un ardei gras (am folosit conservat sanatos, cu sare)
– 3-4 rosii (am folosit conservate sanatos, cu sare)
– o frunza de dafin
– o lingurita ienibahar macinat
– o lingura ulei de masline extravirgin
– o legatura frunze de stevie
– o legatura frunze de leurda
– sare de ocna, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine boabele de fasole si se lasa la hidratat de seara pana dimineata.
Se strecoara, apoi se fierb in apa, pana se patrund. Se spala bine morcovul si se razuieste grosier, ceapa se curata, se spala si apoi se razuieste tot grosier, iar ardeiul spalat de sare, se toaca marunt. Se adauga si acestea la fiert, peste fasole si se lasa sa fiarba pana cand sunt patrunse si scade amestecul. Se adauga foaia de dafin, ienibaharul macinat si rosiile conservate, pasate, fara coaja.
Se amesteca, se potriveste de sare si se acopera vasul pentru ca mirodeniile sa-si reverse aromele. Dupa ce se raceste astfel incat sa poata fi consumata, iahnia se asezoneaza cu frunzele de leurda si de stevie, bine spalate si maruntite, cu uleiul de masline presat la rece, apoi se portioneaza. Se poate pastra la frigider si se consuma la temperatura camerei sau usor incalzita pentru a savura nutrientii din frunze la maxima lor valoare.