Pornind de la reteta clasica, preparata de bunica mea cu carnuri, sau in varianta de post, va ofer un gulas (guias) dietetic, cu ingrediente sanatoase, preparat astfel incat sa poata fi consumat fara riscuri digestive.
INGREDIENTE:
– 1 kg de cartofi noi (soi rosu)
– 3 cepe verzi (soi rosu)
– 2 ardei verzi
– 2 frunze de dafin
– 2 linguri de boia de ardei dulce
– ½ lingurita de seminte de chimen
– o legatura de patrunjel verde
– 3 linguri de ulei de floarea soarelui, presat la rece
– piper negru macinat, dupa gust (optional)
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine, se curata si se toaca cepele si ardeii.
Se pun la fiert in apa la temperatura scazuta, iar intre timp se curata, se spala si se taie cuburi, cartofii noi. Se adauga la fiert boiaua de ardei dulce, foile de dafin si cartofii.
Se potrivesc de sare, se fierb pana se patrund, iar sosul obtinut trebuie sa ramana de consistenta lichida, nu se scade, apoi se intrerupe fierberea si se adauga semintele de chimen, piperul negru macinat si patrunjelul spalat si tocat marunt. Se lasa intregul ansamblu acoperit 5 minute, pentru intrepatrunderea aromelor. Dupa ce temperatura mai scade, se adauga uleiul de floarea soarelui. Daca aceasta reteta se urmeaza intocmai si se realizeaza cu ingrediente proaspete si crescute natural in soluri fertile, este senzationala.