Conservate in acest mod sanatos, conopida si gogosarii se imbogatesc cu probiotice valoroase, ramanand delicioase pe tot parcursul iernii.
INGREDIENTE:
– 1,2 kg conopida
– 1,2 kg gogosari
– 3 fire de marar uscat
– 3 linguri mix de piper boabe
– 10 frunze de dafin
– 3 capatani de usturoi
– 5 fire de hrean
pentru saramura rece:
– o lingura de sare de ocna (grunjoasa), la litrul de apa
PREPARARE:
Se spala bine conopida si gogosarii, apoi conopida se desface in buchetele, iar gogosarii se curata de samburi si de cotoare, apoi se se taie in jumatati.
Se spala bine hreanul si se taie fasii, iar ustroiul se curata si daca are catei mari, se mai maruntesc pentru a-si revara mai repede iuteala in saramura. In borcanele pregatite se aseaza la baza inflorescente de marar, apoi gogosarii si conopida, asezonate cu fasiile de hrean, cu foile de dafin, cu cateii de usturoi si cu boabele de piper. Se prepara saramura, care se toarna in borcanele aranjate ca acestea sa ramana bine cufundate.
Se lasa borcanele deschise 24-48 de ore, in bucatarie, sau intr-un loc mai caldut, apoi se vantura zeama formata, se sigileaza si se transfera la rece.