Gogonele verzi si parguite, alaturi de conopida si morcovi, asezonate cu mirodenii, pentru a-si influenta aromele, intr-o simfonie de gust si culoare.
INGREDIENTE (pentru un borcan de 15 l):
– 6 kg gogonele
– 750 gr conopida
– 800 gr morcovi
– 3 capatani de usturoi
– 5 tije de telina, cu frunze bogate
– 3-4 radacini de hrean
– 25 gr boabe de piper negru
– 6 foi de dafin
– aprox 6 l saramura (la un litru de apa, o lingura cu varf de sare neiodata)
PREPARARE:
Gogonelele se aleg de dimensiuni variate, pentru o umplere cat mai completa a borcanelor.
Se curata de frunzulite si se spala bine sub jet de apa. Morcovii se spala si se curata, se taie in lung, in cate bucati permite grosimea lor. Se curata usturoiul, iar conopida si hreanul se spala, se curata, conopida se desface in buchete, iar hreanul se taie suvite. Se incepe asezarea in borcan, alternand gogonelele de diverse dimensiuni, cu morcovii si buchetele de conopida, pentru a umple cat mai compact borcanul. Se garnisesc cu suvitele de hrean, cu frunzele si tijele de telina bine spalate, cu cateii de usturoi, foile de dafin si boabele de piper. Se fierbe saramura, apoi se lasa sa scada putin temperatura si se adauga peste ansamblul din borcan. Se sigileaza si se pastreaza la rece.
Imi plac foarte mult langa o portie de iahnie de fasole…
Uau, mi-ai facut pofta !