Gogonele conservate sanatos si aromate cu bogatiile toamnei, pentru meniuri de iarna.
INGREDIENTE (pentru 2 borcane de 1000 g):
– 900 g gogonele
– o gutuie
– 12 nuci
– o radacina mare de hrean
– 2 capatani de usturoi
– 2 linguri de piper negru, boabe
– o tulpina cu frunze de telina
pentru saramura:
– o lingura de sare de ocna (neiodata) la 1 l de apa
PREPARARE:
Se sparg nucile si se spala bine gogonelele si gutuia, care apoi se feliaza si se curata de cotor. Se spala bine frunzele de telina si se curata usturoiul si hreanul, care se taie in lung.
Se aseaza toate in borcanele pragatite, alternandu-le dupa bunul plac, apoi se adauga si boabele de piper. Se prepara saramura si se toarna in borcane, acoperind complet continutul.
Se lasa la temperatura camerei timp de trei zile, vanturand saramura in fiecare zi.
Se acopera apoi borcanele, iar gogonelele astfel conservate, se consuma pe parcursul iernii.