Un mod de conservare a fructului mult timp, prin fierbere, care desi il defavorizeaza din punct de vedere nutritiv, in sensul ca pierde enzimele si unele vitamine si minerale, totusi pastreaza unele calitati nutritionale, cat si aroma, mai ales ca nu se foloseste zahar, un ingredient riscant pentru sanatate.
INGREDIENTE:
– 2,50 kg piersici (cantarite cu samburi)
– ½ lamaie
PREPARARE:
Se spala bine piersicile, se lasa la scurs, apoi se desfac de pe samburi si se razuiesc grosier, cu tot cu coaja.
Se aseaza intr-o cratita emailata, si se fierbe incet, la intensitate mica a flacarii, iar dupa inceperea fierberii se amesteca, din cand in cand, sa nu se prinda de vas (cu ustensile din lemn). Cratita avand suprafata mare in contact cu exteriorul, este accelerat procesul deshidratarii, iar fierberea este lenta. Dupa deshidratare, in momentul in care gemul este foarte inchegat (cu cat este mai inchegat, cu atat rezista mai mult in timp), se lasa sa se raceasca. Se depoziteaza apoi in recipiente mici, iar dupa umplerea lor se adauga pe deasupra cate o lingurita de suc de lamaie, pentru a preveni oxidarea. Se sigileaza si se pastreaza la rece.