FRUCTE SI LEGUME CONSERVATE SANATOS, PRIN DESHIDRATARE NATURALA

October 1, 2016 | CATEGORIA Muraturi

Un mod de conservare sanatos al legumelor si al fructelor este si cel obtinut prin deshidratarea acestora in mod natural, in aer liber, la soare sau in vant uscat.

Specialistii sustin ca prin deshidratare, mai precis prin reducerea activitatii apei pana la 10 % la legume si intre 18-24 % la fructe (din cauza continutului mai ridicat de zaharuri) se poate asigura conservarea indelungata a acestora, fara a fi atacate de microorganisme. Bacteriile lactice si sporii pot ramane in stare latenta, cat si enzimele, care nu sunt distruse, ceea ce reprezinta un avantaj al acestui tip de conservare. Alte avantaje sunt: asigurarea unei stabilitati a produsului fara folosirea altor ingrediente sau a unor echipamente specifice, cat si economisirea timpului prin lipsa unor procedee laborioase.

Aplicarea acestei metode pe cale industriala, pentru cantitati uriase, implica folosirea unor aditivi sau a unor cuptoare ce functioneaza la temperaturi ridicate, care dauneaza nutrientilor produsului uscat, sau metoda in vid care foloseste recipiente din aluminiu, ceea ce dauneaza sanatatii celor ce le consuma.

Pentru cantitati relativ mici, pentru uz familial, legumele si fructele pot fi uscate direct la soare, inca din timpul verii, la temperaturi de max. 40 grade Celsius, sau in aer uscat, mai spre toamna. Legumele care se preteaza foarte bine la uscarea la soare sunt rosiile, care se deshidrateaza rapid daca sunt taiete rondele subtiri. Ardeii si radacinoasele, in special morcovii, pastarnacul, patrunjelul, telina si sfecla rosie, se comporta excelent la deshidratarea atat la soare cat si in vant. Ca fructe, merele, perele si strugurii sunt ideale pentru uscarea in aer liber. Copil fiind, am asistat la acest tip de uscare a merelor ai a ardeilor, pe care bunicile mele le insirau pe ata si care rezistau din toamna de la cules, pana in vara urmatoare, desigur pastate in atmosfera constanta, de regula in podul casei. Am imitat acest tip de uscare, initial cu ardei, in balconul apartamentului, iar dupa ce acestia au inceput sa se stafideasca, i-am mutat in spatiu aerisit si departe de sursa de abur.

ardei conservati sanatos, prin deshidratare naturala

La fel am procedat si cu morcovii, cu sfecla si cu albitura, chiar si cu o felie de vanata, care s-au comportat exemplar.

legume conservate sanatos, prin deshidratare naturala

Pentru soiurile de vinete mai bogate in seminte este bine sa optati pentru varianta de uscare la soare.

In cazul fructelor, acestea este bine sa fie feliate cat mai subtire, cum sunt merele si perele din imagine, pentru o uscare rapida.

fructe conservate sanatos, prin deshidratare naturala

Dupa ce legumele sau fructele se deshidrateaza complet si devin rigide, pot fi pastrate indelungat, in borcane sigilate sau invelite in hartie.

legume conservate natural sanatos, prin deshidratare naturala, depozitate

Pentru uz culinar, este bine sa se rehidrateze intai, putand fi folosite crude, in retete raw sau fierte lent, in abur sau la slow cooker.

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *