O reteta vegetariana, bogata in vitamine si minerale, preparata astfel incat sa-si conserve cat mai mult din valorile nutritive.
INGREDIENTE:
– o cana arpacas de grau
– 3 cani de apa
– o ceapa
– un morcov
– un ardei
– o felie mica de telina
– o lingura de ulei vegetal presat la rece (am folosit de floarea soarelui)
– 4-5 dovlecei
– 3 rosii
– o legatura de marar
– o lingurita de ienibahar
PREPARARE:
Se spala bine arpacasul si se fierbe in apa 5 minute, apoi se intrerupe fierberea si se lasa acoperit cca 20 de minute. Intre timp se curata ceapa, se spala si se toaca marunt, se spala bine ardeiul, morcovul si felia de telina si se toaca fin, apoi se adauga toate peste arpacasul fiert in apa.
Se mai fierb pana se inmoaie. Se intrerupe fierberea, apoi se adauga cca jumatate din cantitatea de marar, bine spalat si tocat fin si ienibaharul macinat. Se amesteca si se potriveste totul de sare. Se spala bine dovleceii, se taie in cate patru bucati fiecare si se scobesc de miezul cu samburi, pana aproape de baza fiecari bucati. Se umplu apoi cu amestecul preparat.
Se adauga apa fara insa sa se acopere cu aceasta (pentru ca la fierbere dovleceii isi lasa suc). Se fierb pana incep sa se inmoaie dovleceii, apoi se adauga rosiile bine spalate si razuite grosier impreuna cu miezul a 3 dovlecei.
Se continua apoi fierberea pana cand se formeaza un sos si totul este patruns, se intrerupe fierberea, se mai adauga sare, dupa gust, uleiul de floarea soarelui presat la rece, apoi se asezoneaza cu mararul verde ramas, bine spalat si tocat fin.