O reteta de cozonac rustic, cu ingrediente vegane, intr-o combinatie sanatoasa si hranitoare, cu gust aromat.
INGREDIENTE:
– 425 gr faina dietetica, din macinis integral
– 25 gr drojdie de bere, proaspata
– 65 gr ulei solidificat de nuca de cocos
– 50 gr seminte de in
– 200 ml lapte de soia
– 8 linguri de zahar brun
– o lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar
– 2 linguri de suc de lamaie
– coaja unei lamai
– semintele a 2,5 cm pastaie de vanilie
– 90 gr de miez de nuca
– 2 linguri de sirop de artar, sau de agave (optional)
PREPARARE:
Faina se asterne in bolul de framantat, apoi in mijlocul ei se toarna drojdia si zaharul dizolvate in putin lapte caldut, se incorporeaza putina faina in acest amestec si se lasa cateva minute sa creasca.
Se framanta putin, apoi se adauga semintele de in rasnite fin (eventual in rasnita de cafea), uleiul de nuca de cocos si coaja rasa de lamaie.
Se adauga apoi restul de lapte in care s-au incorporat semintele pastaii de vanilie.
Se framanta din nou, cateva minute si pentru ajutor in afanarea aluatului se adauga bicarbonatul stins cu sucul de lamaie.
Se continua framantarea, se lasa sa creasca aluatul la loc caldut, apoi se imparte in doua si se modeleaza o cununita, cu fundita la baza. Se adauga miezul de nuca faramat grosier, infigandu-l in aluat, iar pentru doritorii de dulce accentuat se unge cununita astfel garnisista, cu sirop de artar sau de agave. Se plaseaza apoi in tava pentru cuptor, tapetata cu hartie de copt.
Se introduce in cuptorul incins, la 180 de grade C si se lasa la cca 150 de grade sa se patrunda si sa se rumeneasca. Dupa ce se intrerupe sursa de caldura, se lasa sa se raceasca mai intai in cuptor, cateva minute, apoi se scoate si se pudreaza cu zahar brun, rasnit fin.
Este o cununita foarte gustoasa, poate fi servita rupta si combinta cu lapte cald, sau cu iaurt.