O varianta a clasicei fasole batute, din fasole pestrita, o bogata sursa de fibre si de proteine vegetale, usor picanta, servita in boluri din gogonele murate, o excelenta asezonare de gusturi.
INGREDIENTE :
– 350 gr fasole pestrita, boabe
– 250 gr ceapa
– 15 gr boia de ardei dulce
– 14 gr usturoi
– 2 frunze de dafin
– o lingura de ulei de masline extravirgin, presat la rece (optional)
PREPARARE:
Se curata si se spala boabele de fasole, apoi se lasa la inmuiat 3 ore, pentru a se hidrata si a fierbe mai repede.
Fasolea, strecurata de surplusul de apa in care s-a hidratat, impreuna cu ceapa curatata, spalata si tocata, se fierb in apa, pana se patrund bine.
Se strecoara si dupa racire, impreuna cu 100 ml din supa in care au fiert, se blenduiesc pana se obtine o crema fina. Se asezoneaza apoi cu foile de dafin, cu boiaua dulce si cu usturoiul curatat, spalat si pisat.Se poate adauga si uleiul presat la rece, pentru cine o doreste mai cremoasa.
Se amesteca, se lasa sa se intrepatrunda aromele, se poate reincalzi usor pentru a urgenta aceasta operatiune si apoi se serveste in boluri din gogonele murate, pentru desavarsirea gustului.
Hai mai, Mirela ca poti sa dormi cu dafinul sub perna si doar in vis iti miroase fasolea batuta a dafin!
De ce nu o pui la fiert, ca atunci sigur va avea fasolea aroma de dafin!
Da un clocot fasolii sa iasa toxinele din coaja , arunca apa si ia-o de la inceput. Faci economie de caldura ptr. ca nu va trebui sa deschizi asa de des ferestra dupa ce maninci!
Imi place ideea de boluri din gognele!
Hmmmm! F bun si inedit. Ptr. mine, ce putin!
Incearca-o si cu dafin, dar nu-l fierbe, isi lasa aroma mai bine daca il pui in preparatul fierbinte si-l acoperi.