Un cozonac in spiritul sarbatorii pascale, din faina integrala, mai usor digerabila, cu arome clasice si gust placut.
INGREDIENTE:
– 350 gr faina de grau dur din macinis integral
– 20 gr drojdie proaspata de bere
– 2 oua
– 120 ml lapte
– 4 linguri de zahar brun
– 2 linguri sirop brun de agave
– 5 linguri ulei de masline extravirgin
– coaja rasa de lamaie, dupa gust
– 2 cm pastaie de vanilie
Pentru umplutura:
– 100 gr miez de nuca
– 2 linguri de sirop brun de agave
– 2 linguri de zahar brun
Pentru uns:
– un galbenus de ou
– 3 linguri suc de sfecla rosie
PREPARARE:
La inceput, sunt pasii de la reteta “Mini cozonaci integrali, cu mac” , de altfel eu am facut ambele retete odata, de aceea pana la obtinerea aluatului va atasez aceleasi poze. Difera apoi umplutura si modul de prezentare. Drojdia se dizolva in 50 ml lapte caldut, impreuna cu 2 linguri de zahar brun.
Se adauga peste faina, in bolul de framantat.
Se amesteca cu putina faina, se lasa sa creasca putin, apoi se incorporeaza toata faina si se adauga ouale intregi, batute spuma, se framata 3 minute si se lasa la dospit, la caldura.
In restul de lapte, se taie marunt pastaia de vanilie, sa-si lasa aroma.
Se adauga restul de zahar, siropul brun de agave, laptele cu pastaia de vanilie, uleiul si coaja rasa de lamaie.
Se mai framata putin si se lasa la dospit, iar intre timp se pregateste umplutura, din miez de nuca faramata grosier, sirop brun de agave si zahar brun. Se amesteca bine si dupa ce se intinde aluatul, se presara peste el.
Se ruleaza aluatul cu umplutura, se da forma unui ou si cuo fasie mica de aluat rulat si innodat se garniseste oul, care apoi se aseaza intr-un vas termoizolant uns cu ulei.
Se unge fasia de aluat innodat cu putin galbenus de ou, iar restul de galbenus se amesteca cu sucul de sfecla rosie si se foloseste pentru a unge restul de cozonac (3 felii de sfecla rosie se rad si se storc in tifon, metoda mai rapida dacat in storcator, fiind cantitate mica).
Se unge cozonacul si se introduce in cuptorul incins, se lasa la 150 de grade C, cca 20 de minute. Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca, apoi se poate pudra cu putin zahar pudra brun.
Superb cozonacul tau!! Anul viitor ma voi inspira cu siguranta de aici!
Arata foarte bine, m-am grabit la pozat, dar la anul ma gandesc la o variatiune !