Un inlocuitor al cozonacului clasic cu proteine animale, un dulce cu ingrediente crude, fara zahar si grasimi nocive, bogat in fibre, antioxidanti si enzime, absolut delicios.
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
– 275 g fulgi de ovaz
– 175 g curmale
– 25 g seminte de floarea soarelui
– o lamaie (pentru coaja si suc)
Pentru umplutura:
– 200 g nuci
– 75 g stafide
– 25 g pudra de carob
– o lingura de pudra de scortisora
– 2 cm baton de vanilie
PREPARARE:
Se lasa la hidratat miezul de nuca, minim 5 ore, sau peste noapte, iar curmalele 2 ore, pastrandu-se apa in care curmalele s-au hidratat, pentru a imprima savoare si emolienta aluatului. Stafidele se lasa la hidratat doar o jumatate de ora. Se plaseaza fulgii de ovaz si semintele de floarea soarelui in robot.
Se maruntesc cu lama metalica in S, obtinandu-se o faina grosiera. Se plaseaza in blender curmelele hidratate impreuna cu apa in care s-au hidratat.
Se blenduiesc pana la consistenta unui gem. Se aduna intr-un bol faina din ovaz si seminte de floarea soarelui, gemul de curmale, coaja razuita a lamaiei, cat si sucul acesteia.
Din aceste ingrediente se framanta un aluat, care se lasa deoparte pana se prepara crema. Se aduna in robot miezul de nuca si stafidele, hidratate, pudra de carob, cea de scortisoara si semintele batonului de vanilie.
Se maruntesc apoi, pana la consistenta unei creme. Se poate folosi si un blender de mana. Aluatul framantat se imparte in 3, la fel si crema. Se roluieste fiecare parte de aluat, se face o adancitura in mijloc, care se umple cu cate o parte din cele 3 de crema.
Se modeleaza rulourile cu crema inauntru, apoi se impletesc, formand cozonacul, care se pudreaza cu praf de scortisoara.
Se feliaza apoi cu un cutit zimtat umed.