INGREDIENTE:
Va propun un altfel de cozonac, cu ingrediente ce permit prepararea sa si in perioada postului, hranitoare si usor digerabile, pentru orice varsta:
– 500 gr faina de grau dur, dietetica
– 25 gr drojdie proaspata
– 300 ml lapte de soia
– 3 linguri ulei de cocos, bio
– 2 lingurite zahar brun
– 50 ml sirop de agave
– 75 gr stafide
– 2 linguri pudra de roscove
– o lingurita coaja de lamaie
– un praf de sare
– o lingura de miere de albine (pentru uns)
PREPARARE:
Stafidele se lasa la inmuiat 10 minute in 250 ml lapte soia.
Faina se cerne si se asterne in bolul de framantat. Drojdia se dizolva in 50 ml lapte caldut.
Apoi se toarna in mijlocul gramajoarei de faina si se incepe framantarea, incorporand faina putin cate putin.
Se adauga sarea, uleiul de cocos si restul de lapte (de pe stafide).
Se framanta bine, pana se omogenizeaza compozitia.
Se adauga zaharul si siropul de agave.
Se continua framantarea, pana cand se desprinde aluatul de pe mana. Se lasa la dospit, apoi se imparte aluatul in 3 parti. Unei parti i se adauga pudra de roscove putin cate putin, pana se incorporeaza toata in aluat, in cea de-a doua coaja de lamaie, iar in cea de-a treia, se incorporeaza stafidele. Apoi cele 3 componente astfel aranjate si rasucite, se impletesc.
Se aseaza in vasul de copt, tapetat cu hartie, unul rotund, si pe deasupra se adauga cateva stafide, pentru aspect.
Se mai lasa sa creasca si se introduc in cuptorul incins, se scade temperatura cam la 180 grade, se lasa sa se rumeneasca si sa se patrunda, cam 45 minute. Dupa ce s-a copt si s-a mai racit, se poate unge cu miere de albine, pentru aspect.
Se feliaza si se poate consuma ca desert, alaturi de un vin bun, sau la micul dejun, cu cafea sau ceai aromat din plante.