COZONAC (ALTFEL) CU STAFIDE SI PUDRA DE ROSCOVE

decembrie 20, 2012 | CATEGORIA Dulciuri

cozonac bio, cu stafide si pudra de roscove, cu stelute de gheata

INGREDIENTE:

Va propun un altfel de cozonac, cu ingrediente ce permit prepararea sa si in perioada postului, hranitoare si usor digerabile, pentru orice varsta:

–         500 gr faina de grau dur, dietetica

–         25 gr drojdie proaspata

–         300 ml lapte de soia

–         3 linguri ulei de cocos, bio

–         2 lingurite zahar brun

–         50 ml sirop de agave

–         75 gr stafide

–         2 linguri pudra de roscove

–         o lingurita coaja de lamaie

–         un praf de sare

–         o lingura de miere de albine (pentru uns)

 

PREPARARE:

Stafidele se lasa la inmuiat 10 minute in 250 ml lapte soia.

stafide in lapte de soia

Faina se cerne si se asterne in bolul de framantat. Drojdia se dizolva in 50 ml lapte caldut.

drojdie dizolvata in lapte de soia

Apoi se toarna in mijlocul gramajoarei de faina si se incepe framantarea, incorporand faina putin cate putin.

faina din grau dur, cu drojdie si  lapte de soia

Se adauga  sarea, uleiul de cocos si restul de lapte (de pe stafide).

faina din grau dur, cu drojdie,  lapte de soia, sare si ulei de cocos

Se framanta bine, pana se omogenizeaza compozitia.

aluat din grau dur farmantat cu drojdie, lapte de soia, sare si ulei de cocos

Se adauga zaharul si siropul de agave.

aluat din grau dur farmantat cu drojdie, lapte de soia, sare, ulei de cocos, zahar brun si sirop de agave

Se continua framantarea, pana cand se desprinde aluatul de pe mana. Se lasa la dospit, apoi se imparte aluatul in 3 parti. Unei parti i se adauga pudra de roscove putin cate putin, pana se incorporeaza toata in aluat, in cea de-a doua coaja de lamaie, iar in cea de-a treia, se incorporeaza stafidele. Apoi cele 3 componente astfel aranjate si rasucite, se impletesc.

aluat framantat cu stafide, coaja de lamaie si pudra de roscove

Se aseaza in vasul de copt, tapetat cu hartie, unul rotund, si pe deasupra se adauga cateva stafide, pentru aspect.

aluat framantat cu stafide, coaja de lamaie si pudra de roscove in forma rotunda

Se mai lasa sa creasca si se introduc in cuptorul incins, se scade temperatura cam la 180 grade, se lasa sa se rumeneasca si sa se patrunda, cam 45 minute. Dupa ce s-a copt si s-a mai racit, se poate unge cu miere de albine, pentru aspect.

cozonac bio, cu stafide si pudra de roscove

Se feliaza si se poate consuma ca desert, alaturi de un vin bun,  sau la micul dejun, cu cafea sau ceai aromat din plante.

cozonac bio, cu stafide si pudra de roscove, feliat

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *