O reteta care, prin asocierea pastelor glucidice cu leguminoasele, ofera proteine complete asemenea celor din produsele animale, insa fara toxinele prezente in acestea, un avantaj major. De aceea am ales paste Baneasa preparate fara ou, pe care le-am asociat cu linte si cu un sos pe baza de rosii decojite, in bulion.
INGREDIENTE:
– 200 gr paste Baneasa (cornetti rigati), fara ou
– 100 gr linte verde
– 100 gr linte rosie
– 250 gr rosii decojite in bulion (conservate cu sare)
– o ceapa
– un ardei (conservat cu sare)
– o lingura de oregano uscat
– o lingurita de ienibahar macinat
– o lingurita de nucsoara macinata
– 5 catei de usturoi
– 2 linguri ulei de rapita (optional)
– 1/2 legatura de patrunjel verde
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Pastele se pregatesc in conformitate cu instructiunile de pe pachet. Lintea se spala foarte bine, apoi se fierbe in apa cu putina sare. Intre timp se pregateste sosul, din bulionul si rosiile decojite, tocate fin si carora li se asociaza ceapa data pe razatoare, ardeiul tocat, usturoiul pisat, oregano si pudrele de nucsoara si de ienibahar.
Se amesteca ingredientele, apoi, sosul rosu rezultat se potriveste de sare, daca este cazul. Cand lintea este fiarta, se strecoara si se lasa la scurs cateva minute. Se aduna intr-un castron pastele, lintea si sosul rosu.
Se amesteca bine, se adauga uleiul pentru cine doreste (e mai sanatos sa nu asociem pastele cu grasimi), apoi se presara patrunjelul proaspat, tocat.