O ciorba corect pregatita, cu o parte din ingrediente adaugate in stare cruda, dupa intreruperea fierberii ciorbei si scaderea temperaturii acesteia, pentru un maxim de savoare si de nutrienti asimilati.
INGREDIENTE:
– o varza rosie, mica (aprox. 500 g)
– 2 cepe
– un morcov
– o radacina de patrunjel
– o radacina de pastarnac
– o radacina de telina
– 2 ardei grasi (am folosit conservati cu sare)
– o foaie de dafin
– zeama de varza, dupa gust
– o crenguta de cimbru de gradina
– 4 frunze de gulie
– ulei de floarea soarelui, presat la rece
PREPARARE:
Se spala bine, se curata cepele si radacinoasele. Morcovii, telina, radacinile de patrunjel si de pastarnac se razuiesc, iar ceapa si ardeii se toaca.
Se fierb in apa, pana se patrund, apoi se adauga varza bine spalata si tocata fin, foaia de dafin si crenguta de cimbru.
Dupa ce se patrund, se intrerupe fierberea, iar cand temperatura ciorbei scade in jur de 40 de grade, se adauga hrana vie, adica zeama de varza proaspata, frunzele de gulie bine spalate si tocate fin, cat si uleiul de floara soarelui, presat la rece. Nu mai este nevoie sa se adauge sare, intrucat zeama de varza este destul de sarata. Eu am adaugat-o cu prudenta intrucat am folosit si ardeii conservati cu sare.