O ciorba, cu loboda rosie de toamna, preparata sanatos, foarte gustoasa, bogata in nutrienti si vesel colorata. Desigur se poate prepara si la inceputul verii, cand apar pastaile de fasole.
INGREDIENTE:
– o ceapa
– 1-2 morcovi
– o radacina de patrunjel
– o radacina de pastranac
– o felie radacina de telina
– un ardei gras
– 500 g fasole pastai
– o legatura de loboda
– o legatura de leustean verde
– o lingura ulei de masline extravirgin
– o frunza de dafin
– o lingurita cimbru uscat
– ½ lingurita piper negru macinat
– 4 linguri pulpa de rosii
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se curata, se spala si se toaca ceapa, se spala bine morcovii, radacinile de patrunjel si de pastarnac, felia de telina si ardeiul gras, apoi se curata si se maruntesc.
Se pun la fiert in apa, ceapa si radacinoasele, iar mai apoi, se adauga si ardeiul gras tocat cat si pastaile de fasole bine splate, curatate si rupte in bucati. Se fierb pana se inmoaie, apoi se adauga si legatura de loboda, bine spalata si maruntita. Cand sunt toate fierte, se adauga pulpa de rosii (rosii date pe razatoarea mare, fara coaja) se lasa sa clocoteasca 2-3 minute, apoi se intrerupe fierberea. Se adauga foaia de dafin, cimbrul uscat si piperul negru macinat, apoi se lasa vasul acoperit, sa se intrepatrunda aromele. Dupa ce temperatura ciorbei scade atat cat sa poata fi consumata, se potriveste de sare, se adauga uleiul de masline presat la rece (care nu se fierbe sa-si pastreze intacti nutrintii si enzimele), se amesteca, apoi se poate portiona. Fiecare portie se asezoneaza cu leustean verde, proaspat spalat si maruntit.