O ciorba hidratanta, detoxifianta si bogata nutritiv, cu gust special. Intrucat nu am mai gasit pe piata urzici proaspete, am folosit urzici de primavara, uscate in loc racoros.
INGREDIENTE:
– o ceapa
-2 morcovi
-o radacina de patrunjel
-o radacina de pastarnac
-o felie de telina
-un ardei
-urzici uscate (a prox g)
-o foaie de dafin
-o lingurita cimbru de gradina
-o lingura ulei de masline extravirgin
-o legatura leustean verde
-3 linguri de lapte de migdale/portie
-sare de ocna, dupa gust
PREPARARE:
Se curata, se spala si se toaca ceapa, se spala bine morcovii, telina si radacina de patrunjel, apoi se curata si se maruntesc.
Se pun la fiert in apa, apoi se adauga ardeiul bine spalat si tocat. Cand sunt patrunse, se adauga urzicile uscate, maruntite. Se fierb pana se inmoaie bine, se intrerupe fierberea si se adauga foaia de dafin si cimbrul uscat, apoi se lasa vasul acoperit. Se fierb intre timp si corcodusele, care se strecoara apoi (se pastreaza apa in care au fiert), si se paseaza in sita de strecurat, sa se desprinda pulpa de samburi, formand cu apa in care au fiert, un sos.
Se adauga sosul de corcoduse in ciorba fierbinte, se amesteca bine, se adauga si leusteanul bine spalat si tocat fin, iar dupa ce temperatura ciorbei scade atat cat sa poata fi consumata, se adauga si uleiul de masline presat la rece. Se potriveste de sare, iar la portionare se adauga in fiecare portie laptele de migdale.
Daca pastrati portii in frigider, reincalziti-le doar la temperatura de consum sa nu afecteze nutientii (in principal enzimele) din uleiul de masline si din laptele de migdale.