O ciorba consistenta, imbogatita cu oase garf, modeste in grasimi, suficiente insa pentru eliberarea unei cantitati maxime de licopen din rosiile proaspete, de gradina.
INGREDIENTE:
– 650 gr oase garf, de porc
– o ceapa
– 2 morcovi
– o radacina de patrunjel
– o felie de telina
– o tulpina subtire de telina, cu frunze
– un ardei gras
– 500 gr rosii
– o legatura de leustean verde
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se spala si se portioneaza oasele garf, apoi se plaseaza in vasul pentru ciorba, cu apa si un praf de sare.
Se fierb, avand grija sa se spumuiasca bine. Intre timp se curata, se spala bine si se toaca ceapa, morcovii si radacinile de telina si de patrunjel.
Se adauga la fiert alaturi de oasele garf, apoi se spala bine, se curata si se toaca ardeiul si tulpina cu frunzele, de telina. Se pun si acestea la fiert.
Dupa ce sunt toate patrunse, se adauga si rosiile spalate si date pe razatoarea mare.
Se lasa sa fiarba cateva clocote, timp in care licopenul isi sporeste cantitatea de 3-5 ori si isi mareste puterea de absorbtie intrucat este patruns de lipidele din oasele garf. Se intrerupe fierberea, se potriveste ciorba de sare si se adauga leusteanul bine spalat si tocat.