O ciorba consistenta, bogata in proteine vegetale si fibre, pregatita sanatos, asezonata cu leustean, ulei si lamaie dupa scaderea temperaturii de fierbere, pentru folosirea a cat mai multi nutrienti din compozitia acestora.
INGREDIENTE:
– 350 gr fasole boabe
– un morcov
– o felie de telina
– 3 fire subtiri de praz
– un ardei
– o legatura de leustean verde
– sare de ocna, dupa gust
– ulei de masline/ portie (dupa gust)
– suc de lamaie/ portie (dupa gust)
PREPARARE:
Se spala boabele de fasole, se lasa la inmuiat o ora, se schimba apa, apoi se fierb, pana se inmoaie. Intre timp se spala bine morcovul si felia de telina, se curata si se razuiesc grosier, apoi se adauga la fiert, alaturi de boabele de fasole, pana se patrund toate.
Se spala bine si se curata firele de praz si ardeiul, ardeiul se toaca marunt, iar prazul se taie rondele mici.
Se adauga si acestea la fiert, pentru cateva clocote, apoi se intrerupe fierberea si se potriveste totul de sare. Cand temperatura ciorbei mai scade se asezoneaza cu leusteanul bine spalat si maruntit, iar la fiecare portie se adauga, dupa gust, ulei de masline si suc de lamaie.