Excelenta pentru zile caniculare, aceasta ciorba, preparata astfel incat ingredientele sa-si conserve cat mai mult nutrientii, are un gust perfect, putand fi savurata si la temperatura camerei.
INGREDIENTE:
– o ceapa
– 4-5 morcovi
– o radacina mica si proaspata, de telina
– un ardei (am folosit conservat, cu sare)
– o foaie de dafin
– 8-10 frunze de patlagina
– 2-3 tulpine tinere de loboda salbatica
– 8-10 frunze de papadie
– 3 tulpinite de stir
– o lingurita leustean uscat maruntit
– ½ lingurita pudra de piper negru
– o lingura de ulei de masline, extravirgin
– 2 cani de corcoduse, mai verzulii
– sare de ocna, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine corcodusele si se fierb in 750 ml apa, pana se inmoaie, apoi se lasa la racit. Se spala bine morcovii si radacina de telina, apoi se curata, iar ceapa, se curata si se spala. Se toaca apoi aceste legume. Ardeiul (conservat), spalat de sare, se toaca de asemenea.
Se fierb legumele si ardeiul pana se patrund, iar intre timp se spala bine toate frunzele verzi.
Se maruntesc si se adauga si ele la fiert. Intre timp se strecoara corcodusele si se paseaza intr-o sita, sa se desprind pulpa de sambure.
Se adauga pulpa in 500 ml din apa in care au fiert.
Cand toate ingredeintele sunt fierte, se intrerupe fierberea si se adauga o cantitate dupa gust din pulpa de corcoduse diluata (restul se pastreaza la frigider pentru alte ciorbe). Se adauga si frunza de dafin, apoi se lasa ciorba acoperita, sa scada temperatura, astfel incat sa se poata adauga uleiul de masline presat la rece, leustenul uscat maruntit si pudra de piper. Se amesteca din nou si este gata. Se poate servi si fara lei, sau se poate adauga uleiul si dupa portionare, in functie de dorinta fiecaruia.