Chiftele vegane, proteice, fara gluten, hranitoare si aromate.
INGREDIENTE:
– o telina (aproximativ 250 g)
– o ceapa (aproximativ 100 g)
– 75 gr seminte de amarant
– 1 lingura seminte crude de dovleac
– o lingura boia de ardei dulce
– o lingura marar uscat
– 2 linguri patrunjel uscat
– sare neiodata, dupa gust
– piper negru macinat, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bobitele de amarant si se fierb in apa, de 3 ori volumul lor, cca 5-6 minute, apoi se lasa vasul acoperit sa se raceasca, timp in care amarantul se inmoaie, isi sporeste volumul si devine usor gelatinos. Se rasnesc semintele de dovleac, se curata ceapa, se spala bine telina si se razuieste fin.
Se razuieste grosier ceapa si se scurge de suc, apoi se plaseaza toate acestea intr-un bol. Se adauga boiaua de ardei dulce, patrunjelul, mararul si piperul negru.
Se amesteca bine si se potriveste amestecul de sare, apoi se formateaza chiftele ce ar fi minunat daca s-ar plasa intr-un deshidrator, in cazul acesta reteta ar fi semiraw, ceea ce i-ar conferi calitate superioara, dar se pot plasa si pe hartie de copt pe gratarul cuptorului.
Se lasa cca 15 minute in cuptorul incins la 150 de grade Celsius, apoi se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca, pe gratar, fara hartia de copt. Se consuma ca atare sau cu diverse sosuri.