Chifle marcate de dulceata aparte a fainii integrale si a malaiului, precum si de aroma si emolienta semintelor de in si a celor de dovleac. Ele pot constitui baza unui mic dejun sanatos si-si pastreaza prospetimea, la rece, mai multe zile.
INGREDIENTE:
– 400 gr faina dietetica, din macinis integral
– 3 linguri de malai
– 3 linguri de seminte de in, (plus cateva pentru presarat pe deasupra)
– 2 linguri de seminte de dovleac, (plus cateva pentru presarat pe deasupra)
– 3 linguri de ulei de floarea soarelui, presat la rece
– 25 gr drojdie proaspata, de bere
– o lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
– o lingura de suc de lamaie
– ½ lingurita de sare neiodata
PREPARARE:
Se dizolva drojdia intr-un pahar de apa calduta, in care apoi se adauga 4 linguri de faina integrala.
Se amesteca, se adauga peste restul de faina si se lasa putin la crecut la caldura. Se adauga cate putina apa, usor calduta si se framanta, pana se obtine un aluat, peste care se adauga malaiul, sarea si bicarbonatul de sodiu stins cu sucul de lamaie.
Se macina fin semintele de in, apoi cele de dovleac (eventual cu masina de macinat cafea ) si se adauga peste aluat.
Se amesteca bine aluatul si se mai lasa la crescut acoperit, la caldura. Se intinde un aluat subtire, care se unge cu o lingura de ulei de floarea soarelui presat la rece, apoi se impatureste in doua si se intinde.
Se repeta inca de doua ori aceste operatiuni, cu celelelte 2 linguri de ulei, pentru ca in final sa se intinda o foaie groasa de aproximativ un cm, din care sa se decupeze cu un pahar, chifle. Eventual se mai pot lasa sa creasca inca 10 minute (eu m-am grabit si n-am facut-o), dupa care se aseaza in tava pentru cuptor, tapetata cu hartie de copt, sau cu ulei.
Se introduc apoi in cuptorul incins, se scade temperatura la 150 de grade C si se lasa cam 25- 30 de minute, la copt. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca acoperite cu un prosop.