Un bors de inceput de vara cu fasole pastai tanara si cu frunze de loboda proaspete, preparat astfel incat sa se conserve cat mai mult dintre proprietatile nutritive ale ingredientelor.
INGREDIENTE:
– 3 cepe verzi
– un morcov
– o radacina de pastarnac
– o radacina de telina
– un ardei gras
– ½ kg fasole pastai
– 3 legaturi de loboda
– ½ l bors de putina
– o legatura de leustean verde
– o lingura de boabe de coriandru rasnite grosier
– ½ lingurita / portie de ulei de masline extravirgin
– sare de ocana, dupa gust
PREPARARE:
Se spala bine ceapa verde, morcovul si radacinile de telina si de pastarnac, se curata si se toaca.
Se fierb in apa, nu mai mult de 5 minute. Se adauga apoi fasolea pastai, spalata bine, curatata si rupat in bucati, cat si ardeiul gras bine spalat, curatat de seminte si tocat.
Se lasa la fiert intr-un singur clocot, apoi se intrerupe fierberea si se lasa vasul acoperit 5 minute. Se stie ca legume isi ccontinua sa se inmoaie si dupa interuperea sursei de caldura. Intre timp, se spala bine legaturile de loboda, se indeparteaza ramurile groase si se toaca apoi grosier, urmand sa se adauge in vas impreuna cu coriandrul.
Se repune totul al fiert inca 3 minute, apoi se intrerupe definitiv feirberea. Se lasa vasul acoperit 10 minute, timp in care temperatura scade, dupa care se adauga borsul si se potriveste de sare. Se toaca leusteanul bine spalat, iar dupa portionarea borsului, fiecare portie se asezoneaza cu leusten si ulei de masline.