Un bors preparat sanatos, cu o parte din ingrediente crude, pentru un procent cat mai ridicat de nutrienti intacti, hranitor si apetisant.
INGREDIENTE:
– un morcov
– o radacina de patrunjel
– o radacina de pastarnac
– o radacina de telina
– 4 fire de ceapa verde
– o salata verde
– 750 ml de bors natural, de putina
– o capatana de usturoi
– 2 linguri de ulei de floarea soarelui, presat la rece
– sare de ocna, dupa gust
PREPARARE:
Se spala radacinoasele, se curata superficial si se razuiesc grosier, iar ardeiul se toaca marunt.
Se fierb in apa pana se patrund, apoi se intrerupe fierberea si imediat se adauga ceapa verde, curatata, bine spalata si tocata, fara sa clocoteasca, sa ramana “al dente”.
Intre timp, se curata usturoiul si se asteapta ca temperatura ciorbei sa mai scada, pentru a putea adauga salata verde, si usturoiul pisat, fara sa fiarba, pentru a le conserva toti nutrientii. Salata verde se rupe marunt (nu se taie), pentru a impiedica fenomenul de ascorbicoxidaza.
Imediat se adauga si borsul crud, apoi uleiul presat la rece de floarea soarelui. Ciorba astfel obtinuta, se amesteca, se potriveste de sare si se poate servi.