Un bors concentat in culoare si nutrienti, pregatit sanatos, pentru o hranire corecta si un gust excelent.
INGREDIENTE:
– 275 gr boabe de soia
– 275 gr sfecla rosie
– 4 linguri de otet de mere, natural
– o ceapa
– un ardei gras
– o radacina de patrunjel
– o telina mica
– 500 ml bors natural, de putina
– o legatura de leustean verde
– sare neiodata, dupa gust
– ulei vegetal presat la rece (optional)
PREPARARE:
Se spala bine boabele de soia in mai multe ape, apoi se lasa la hidratat mai mult de 5 ore, pentru a se inmuia si a fierbe repede.
Se strecoara, apoi se fierb in apa cu putina sare. Se spala se curate si se toaca radacinile de telina si de patrunjel, ceapa si ardeiul, apoi se adauga la fiert peste boabele de soia, cand acestea incep sa se patrunda.
Intre timp, sfecla se taie subtire, in forma dorita, se presara putina sare peste ea si se adauga otetul de mere (sau suc de lamaie) pentru a-si pastra culoarea.
Se toarna din ciorba fierbinte peste sfecla astfel pregatita, cat sa o acopere, sa se opareasca pentru a se fixa culoarea, apoi intreg ansamblul se retoarna peste ciorba.
Se lasa sa fiarba pana cand se patrunde bine sfecla. Se adauga tulpinele de leustean, se lasa sa fiarba in cateva clocote, apoi se intrerupe fierberea, se adauga borsul proaspat si frunzele verzi de leustean, pentru un plus de nutrienti si de gust, apoi se potriveste de sare daca este nevoie. Se serveste cu adaos de leustean proaspat sau, optional, cu ulei presat la rece.