Un sos excelent ca gust si preparat sanatos, cu ceapa fiarta si imbogatita cu aroma carnii de vitel, cu iaurt, cu picanteria piperului lung si mireasma inconfundabila a maghiranului.
INGREDIENTE:
– 1 kg antricot de vitel
– 750 gr ceapa alba
– 200 gr iaurt (3,5 % grasime)
– 10 gr piper lung
– 2 linguri maghiran uscat
– 3-4 fire de maghiran proaspat
– 2 linguri ulei de masline extravirgin
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se spala, se portioneaza, se pune la fiert si se spumuieste antricotul de vitel, apoi se lasa sa fiarba la temperatura scazuta. Se adauga ceapa, spalata, curatata si taiata solzi, in felul acesta se inmoaie mai repede carnea.
Cand sunt patrunse si scade apa, se potrivesc de sare, se strecoara, carnea se scoate pe un platou si se toarna uleiul de masline pe deasupra. Peste ceapa strecurata si scursa, se adauga iaurtul si maghiranul uscat.
Se strivesc cu-n blender, formandu-se un sos aromat, care se adauga langa carne si care se asezoneaza cu piperul lung, apoi cu crengutele si frunzele proaspete de maghiran.
Ideal este ca acest sos sa acopere carnea, piperul lung sa-si lasa un timp aroma picanta, cateva ore, la rece, apoi se serveste cu gusturile intrepatrunse si frunzulite prospete de maghiran. Este un meniu sanatos si elegant, atins de savoarea intensa a maghiranului.